Näytelmäarvostelu: Längelmäen kesäteatterissa morsian haussa

Jaa tieto

Längelmäen kesäteatterin vahvennettu joukko toteutti tälle kesälle jälleen kesäteatterinäytöksen itse kehitettyyn tarinaan. Tämän näytelmäarvostelun tarkoituksena on myös valaista näytelmää ja sen syntyhistoriaa niille, jotka eivät päässeet paikan päälle esitystä katsomaan. Kirjoitus pohjautuu lauantain ensi-iltaan.

Jussille morsian -niminen näytelmä rakentuu asetelmaan, jossa kyläkauppaa pitävän Inkun, keski-ikäisen maalaisrouvan apulainen Sirpa, ottaa kesän tavoitteekseen löytää pojalleen Jussille vihdoin morsian.

Näytelmä on tiivis ja kaikki tapahtuu parissa päivässä. Siinä ajassa kyläkauppa saa uuden omistajan ja useita vuokralaisia kauppaan osuneista värikkäistä kaupunkilaisasiakkaista. Juoni kääntyilee taitavasti eikä katsoja ehdi pitkästyä. Roolisuorituksista ei voi olla nostamatta kiinteistönvälittäjä Kierosen (Airi Loikas) eläytymistä rooliinsa ja kirjaimellista ujuttautumista asiakkaan lompakkoon. Toinen huomionarvoinen suoritus on sammalterapeutin (Kati Korpela) köllimisarvojen markkinointi, olipa paikka vaikka morsianehdokkaille järjestetyllä illallisella pöydän alla pötköllään. Näytelmän vahvuuksia onkin revittely, jota ilmiselvästi edesauttaa näyttelijöiden ikäjakauma.

Käsikirjoitukseen on sisällytetty useitakin arvomaailmaa käsitteleviä elementtejä, kuten kasvissyönti, sammalköllimisterapia, sukupuoliroolit ja -identiteetit ja ahneus. Koska ne esitetään roolihahmojensa itse muokkaamina repliikkeinä, käsittely on hauskaa ja fiksua.

Impron keinot käytössä

Näytelmän synty on sikäli poikkeuksellinen, että käsikirjoitus on syntynyt näyttelijöiden kynästä, vai pitäisikö sanoa suusta, harjoituksissa ohjaaja Niko Riekkovaaran tarinan pohjalta ja käsikirjoitettu vasta harjoituksissa. Tässä on sekä näytelmän vahvuus että parannusmahdollisuus ensi kesän näytelmään, jonka toivottavasti näemme. Näytelmä sisältää nopeaa replikointia ja monia  yllättäen paikalle pöllähtäviä hahmoja, jolloin näyttelijöille luontaiset repliikit toimivat luontevasti.

Tekijäjoukko on osin tuttu viime kesän Akkavalta-näytelmästä, jonka päärooleissa kyläkauppaa nyt emännöineet Inkku ja Sirpa myös nähtiin. Lisäksi tekijöitä oli mukana ohjaajan kauhuelokuvaprojektissa viime vuonna. Kokemuksen ja tiimiytymisen myötä näyttäisi siltä, että kesäteatterin tanner alkaa olla tälle joukolle kovinkin luonteva paikka.

Sitten se vaikein osuus, nimittäin ne tähdet. Jussille morsian saa 3,5 tähteä erityisesti sutjakan etenemisensä ansiosta. Jos popparitötterön pohjalla on elokuvan päättyessä vielä syötävää, on elokuva ollut joko jännittävä tai tarpeeksi mukaansa tempaama. Nyt väliaikatarjoilun pillimehu unohtui juoda – sen verran oli seurattavaa ja juonenkäänteitä. Näin ei aina ole kesäteatterissa, mutta Längelmäen kesäteatterissa näitä kumpiakin oli. Ensi vuodelle vinkiksi: Näyttelijöiden esittelystä ei saisi välittyä kiireen tuntu ja pienet asiavirheet, kuten Oriveden kunta, kannattaa korjata. Tsemppiä ensi kesään!

Plussaa:

-roolisuoritukset raikkaita

-näytelmä eteni ryhdikkäästi

-hauskuus ja huumori aitoa

Parannettavaa:

-pienet loogisuusvirheet, kuten kiinteistönvälittäjä ei anna käyntikorttia ja makkarat myynnissä lämpimässä

Jussille morsian

*Längelmäen seudun vapaaehtoisten hanke

*jatkoa kesän 2020 Akkavalta-näytelmälle

*kolme näytöstä yhtenä viikonloppuna Talviaisten kylätalon pihapiirissä

*lipputulot Oriveden Talviaisten seudun kyläyhdistykselle

Ohjaus: Niko Riekkovaara

Käsikirjoitus: tiimitoteutuksinen

Rooleissa: Päivi Hämäläinen (Inkku), Sari Pengerkoti (Sirpa), Kati Korpela (Tuulikki, Klaara), Mari Koskela (Vieno), Airi Loikas (Kaisa Kieronen), Niko Riekkovaara (Jussi/Filip)

Muissa rooleissa: Eikka Virtanen (huoltoaseman työntekijä), Timo Loikas (autokorjaamon työntekijä)

Äänentoisto: Siiri Salkolahti

Teksti: Juha-Matti Laurio

Kirjoittaja on Länkipohjan seudun kyläyhdistyksen hallituksen jäsen ja mediaseurantavastaava

Huom: Kesäteatterin tunnelmia voit katsoa ohjaaja Niko Riekkovaaran tube-kanavalta: Längelmäen Kesäteatteri 2021 Jussille Morsian