Elävät kylät hankkeen Ismo Reitmaa Maaseutuparlamentin vieraana

Jaa tieto

Valtakunnallinen, virtuaalinen Maaseutuparlamentti on käynnistynyt tänään tiistaina 28.9.2021.

Kolmipäiväinen parlamentti tarjoaa tietoiskuja ja monipuolista ohjelmaa, myös paneelikeskusteluja erilaisista aihealueista elämiseen, asumiseen, maaseutuun liittyen.

Elävät kylät -hankkeen aktiivi Ismo Reitmaa (esittely ohessa) on yksi asiantuntijavierailijoista – Ismo on mukana ke 29.9.2021 klo 9.35 alkavassa keskustelussa, jossa teemana: Aika kirjoittaa lähikoulujen tulevaisuus uusiksi – onko se mahdollista?

****”Aika kirjoittaa lähikoulujen tulevaisuus uusiksi – onko se mahdollista? Maaseudun viimeinen lähikoulu lakkautetaan vuonna 2032 jos nykyinen lakkauttamisvauhti pysyy. Lakkautuksista seuraava väestötappion kiihtyminen kielii siitä, ettei kyse ole pelkästään kouluverkosta. Mitä lähikoulu merkitsee?

Nyt jos koskaan on hyvä aika ottaa kouluverkkosuunnitteluun aikalisä ja pohtia asiaa. Maaseutualueilla sijaitsevista kouluista yli 90 prosenttia on lakkautettu. Yhä useamman maaseudun ja saariston lapsen koulumatka-aika lähentelee 2,5 tuntia päivässä. Tämäkin aika ylittyy osalla. Alakoulujen lakkauttamisissa on kyse myös osallisuudesta, lasten äänien kuulemisesta, paikallisyhteisöistä ja perusoikeuksista. Mutta käsitelläänkö näitä näkökulmia lainkaan?Miltä näyttää lähiopetuksen tulevaisuus kunnassa, jossa maaseutu on laajaa ja alakouluikäiset lapset ovat harvassa?

Mitä vaikutusta lähikoulun lakkautuksella on paikan ja alueen elinvoimaan ja voiko lähikoulujen tulevaisuuden kirjoittaa uusiksi?Keskustelua alustaa ruotsiksi (suomenkielinen yhteenveto) yliopistolehtori Gunilla Karlberg-Granlund (Åbo Akademi). Keskusteluun osallistuvat opiskelija Vilma Ylilauri, yrittäjä ja kehittäjäaktivisti Ismo Reitmaa (Jämsä), johtaja Terhi Päivärinta (Kuntaliitto), koulutusjohtaja Heljä Misukka (OAJ), Olli Lehtonen (Itä-Suomen yliopisto/Luonnonvarakeskus) sekä Anna Rotkirch. Keskustelua moderoi Inari Fernández.”*****

Esittelytekstin lähde: www.maaseutuparlamentti.fi

Kuva  yllä: Maaseutuparlamentin livekeskustelu Kurikan Kampukselta ke  29.9.2021, Ismo Reitmaa kuvassa keskellä 

Lisätietoja Maaseutuparlementin ohjelmasta ja aiheista sivuilta Maaaseutuparlamentt