Rautainen kukko

Jaa tieto

Maatilan hyvin hoidetusta pihapiiristä pilkottaa viehättäviä rakennuksia, ja Keuruuntien suuntaan tähyilee rautainen kukko. Niin ikään raudasta taotussa kyltissä rakennuksen harjalla on vuosiluku 1539 –  historiankirjoitukset kertovat, että tuolloin on  Koskenpään alueella sijainnut vain 5 veroa maksavaa taloa, joista yksi oli Survosen tila.

Tuon vuoden jälkeen on paljolti vettä virrannut Survosen koskessa ja Koskenpään kylä kehittynyt ajan saatossa, tilan elämäkin muuttanut muotoaan.

Ilmakuva Paavon ja Katin kotialbumista

Nykyisin Survosen tilaa isännöivät Paavo ja Kati Hienola perheineen. Tilalla on viljelyksessä viljaa, mansikoita ja herneitä.  Kuluva mansikkakesä oli tahdiltaan nopea – ”pääsato kypsyi parisen viikkoa normaalia aikaisemmin ja sesonki onkin hiljentymässä vähitellen”, kertoo tilan isäntä Paavo.

Seutukunnan lasten ja perheiden asiat ovat tilan emäntä Katin sydämellä, näitä asioita hän luotsaa myös Koskenpään Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan tehtävässä. Koskenpäällä on lapsille tarjolla mukavasti aktiviteetteja mm. erilaista kerhotoimintaa. Kati viihtyy luonnossa ja kauniita lenkkeilyreittejä kuljetaan myös yhdessä lasten ja koiran kanssa.  Tänä kesänä Enni-tytärkin on käynyt  äidin kanssa puistojumpassa Koskenpään koulun pihassa. Kiitosta saavat myös seurakunnan viikoittain järjestämät perhe- ja päiväkerhot Koskenpään seurakuntatalolla. Enni on mukana seurakunnan kokkikerhossa ja koululaisille seurakunta tarjoaa myös säännöllistä iltapäiväkerho-tyyppistä toimintaa Pysäkki-kerhossa.

Myös nuorisolle on tulossa lisää tarjontaa – Elävät kylät -hankkeen ja Jämsän kaupungin yhteisen osallistavan budjetoinnin-pilottihankkeen myötä parasta aikaa suunnitellaan syksykaudelle nuorten tilan ja ohjatun viikoittaisen nuortenillan järjestämistä. Tätä pilottia valmistellaan yhdessä Koskenpää ry:n kanssa.


Paavo hoitaa tilan metsätaloutta ja tekee myös polttopuuta myyntiin. Isäntä ahkeroi lisäksi tilan ulkopuolella, talvisesonkina Paavo työskentelee Hiihtokeskus Himoksessa lumettajana ja rinnekoneen kuljettajana. Sporttisen perheen isä pelaa vapaa-ajalla myös Koskenpään Häjyissä kaukalopalloa – viime talvi suosi myös Koskenpään koulun luonnonjääkaukalon kunnossapitoa. Ja vinkiksi lukijoille – Häjyjen riveihin mahtuu uusia pelaajia mukaan – kuten myös Koskenpään sopimuspalokuntaan, jonka ryhmänjohtajana ja ry:n puheenjohtajana Paavo toimii. Luottamustehtäviä hänellä on Jämsän Osuuspankin edustajistossa ja MTK:n Keski-Suomen johtokunnassa. MTK-Jämsän Seudun puheenjohtajana niin ikään toimiva Paavo kertoo, että  MTK tarjoaa niin ammatillisia palveluita ja tukea maatalousalojen yrittämiseen kuin myös oivallisen kanavan sosiaaliseen kanssakäymiseen  ja verkostoitumisen mahdollisuuden muiden viljelijöiden kanssa. Aktiivinen Paavo ehtii myös olla mukana kyläyhdistys Koskenpää ry:n hallituksessa.

Mikä sitten on parasta Koskenpäässä? Paavo vastaa: ”Koskenpääläiset. Kyläläiset tekevät kylän”.
Kati on samaa mieltä, täällä on ollut myös vaivatonta ystävystyä esimerkiksi muiden lapsiperheiden kanssa,
Katin omat sukujuuret kun ovat Kuorevedellä.


Ennen alkusyksyn sadonkorjuukiireitä on hetki aikaa hiukan lomailla perheen kesken. Elokuussa Enni-tytär aloittaa opinpolun ekaluokkalaisena Koskenpään koulussa ja Alma (3v.) seurakunnan päiväkerhossa.

Survosen Tilan kuulumisia voit seurata facebookissa ja instagramissa, sieltä löydät myös tarvittavat yhteystiedot satokauden herkkujen tai vaikkapa polttopuiden hankintaa varten.

Lämmin kiitos  vierailusta ja hyvää kesän jatkoa koko Survosen Tilan väelle!

Yhteystiedot:

Facebook: Survosen Tila

Instagram: @survosentila