Koskenpään kirkko

Jaa tieto

Jämsänlaakson Setlementtiyhdistys vieraili Koskenpäällä Elävät kylät -hankkeen ja Koskenpää ry:n kanssa yhteistyössä järjestetyn ”Tiistaiturinat” -kylävierailun myötä ja yhtenä tutustumiskohteena ryhmällä oli Koskenpään kirkko.

Koskenpään kaunis ja tunnelmallinen kirkkoa on rakennettu hiljalleen vuosien 1896-1911 aikana ja se vihittiin käyttöönsä v. 1902. Lopullisesti se on valmistunut vuonna 1911.

Kirkon sisätilojen uusintaan ryhdyttiin kuitenkin jo v. 1922 arkkitehti Josef Stänbäckin suunnitelman mukaan, jolloin uusittiin mm. tukipilareiden koristeet ja lehterikaiteet. Vuonna 1952 kirkko sai uuden muodon sisältä kun arkkitheti Matti Hämäläisen suunnitelmien mukaan sisäänkäynti ja alttari vaihtoivat paikkaa.

Jämsän seurakunnan sivuilla www.jamsanseurakunta.fi kerrotaan kirkosta mm. näin:

Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä, torniton pitkä kirkko, johon liittyy sivuille symmetrisesti sijoitetut pienet sakarat. Ulkopuoliset ovi- ja ikkunalautojen koristeleikkaukset on arvioitu sveitsiläistyyliseksi.

Alttaritaulun aiheena on ”Jeesus siunaa lapsia” ja se on taiteilija Aukust Koiviston maalaama v. 1915.

Kirkkoon mahtuu n. 300 henkeä. Kirkko on avoinna sopimuksen mukaisesti, varauksista voi sopia Jämsän kirkkoherranvirastossa.

Jämsänlaakson Setlementin vierailulla kirkkoa esitteli Jämsän seurakunnan suntia Pasi Kallio (kuvassa).