Viihteen moniosaaja – Vesa Ruuska

Jaa tieto

Kun tie kaartaa Vesa Ruuskan pihaan Juokslahden Nuorlahdelle, aukeaa postikorttimaisema Keski-Suomesta. Päijänteen
rannat, vanhat peltoa reunustavat koivikot ja vettä lähes niin kauas kuin katse löytää. Kalastamiseen nuorena hurahtanut
Ruuska ihastui paikkaan jo ensikäynnillään. Silloin tosin vaatimattomampi mökki oli vuokralla jonkun sata metriä sivussa nykyisestä talosta.

Vesa Ruuska on syntyjään Orivedeltä ja kouluja käynyt niin Lempäälässä kuin Tampereella, mutta kuten hän itse kertoo, tulleensa vaihto-oppilaaksi Jämsään. Ensin nuorisoasioita hoitamaan, sitten perhettä perustamaan.

Ruuskalle ovat maantiet tulleet tutuiksi vuosikymmenten aikana. Imitaattoreiden Suomen Mestari vuosimallia 1986 on nähnyt maisemat Jämsä -Helsinki-Oulu
sen verran usein , että nuorempi allekirjoittanut on, luonteensa vastaisesti, hieman kateellinen. Vaikka Suomen tiestön kunto puhuttaa ihmisiä, on Ruuska sitä mieltä, että kyllä Suomessa päätiet ovat hyvässä kunnossa muihin maihin verrattuna. Ruuska on huomannut matkatöitä tekevälle Jämsän sijainnin olevan mitä mainioin ja totta se onkin -250km sisälle jäävät kaikki suuret ja tärkeät kaupungit ja pohjoisen kaupunkeihinkin on Keski-Suomesta lyhyempi matka kuin Uudeltamaalta. Kerran keikkareissulla Helsingissä Veskulta kysyttiin, missä hän asuu? ”Kaksi ja puoli tuntia Kauppatorilta” kuului hauskuuttajan vastaus ja tämä oli kysyjälle riittänyt.

Nykyään Ruuska viettää seesteistä elämää Nuorlahden rauhoittavissa maisemissa. Se ei tokikaan tarkoita, että mies malttaisi rauhoittua. Ainakaan koko päiväksi. Moniosaaja veistelee verstaallaan niin puukkoja kuin leikkiautoja. Olipa reenikämpällä Vesan vastikään tekemä kaksimetrinen puinen hylly. Ja se kalastus. Siikaa ja kuhaa päätyy omaan pöytään ja 16-vuotias kissakin on oppinut pennusta alkaen herkuttelemaan haukifileillä, eikä sille muu enää kelpaakaan. ”Siinä on monta tonnia säästetty, kun ei ole kitekattia tarvinu ostaa”
Ruuska hekottaa.

 

Tänä päivänä Vesa Ruuska ei enää keikkaile mutta ulkomaisia vieraita poikkesi ennen koronaa Eurooppaa ja Kiinaa myöten hänen luonaan ihmettelemässä niin hiljaisuutta, luonnon värejä ja metsän ihmeellisyyttä. Ruuskan mielestä puhelinten kielten käännösohjelmat ovat loistavia, ja antavat mahdollisuuden kertoa vieraille oudoistakin asioista. Tämän sai todistaa myös yli 80-vuotias kiinalaismies. Ruuskan ottaessa hänet mukaansa metsään kävelemään hän näki jotain outoa ja kysyi mitä nuo ovat? Vastaus tuli nopeasti Veskun puhelimen näyttöön kiinaksi: hirvenpaskaa, ja taas naurettiin.

Jussi Rantanen

Vesa Ruuska / VIP-Tuotanto  tarjoaa matkailijoille Juokslahdessa laadukasta mökkimajoitusta ja ohjelmapalveluja, ota yhteyttä: Vesa Ruuska 0400 644565

Kalamiehen vieheet
Kauniisti hoidetusta pihapiiristä löytyy myös emännän kasvihuone