Mäkihyppääjälupaus Sofia Mattila

Jaa tieto

Kylätarina -sarjassa tänään maajoukkuevalmennettaviin valitun mäkihyppääjä Sofia Mattilan kuulumisia Juokslahdelta.

Juokslahden koulun pihalla paistaa aurinko ja aurinkoisesti hymyilee myös polkupyöräänsä nojaileva Sofia Mattila. Hänet on juuri valittu naisten mäkihypyn maajoukkueeseen. Kesä edessä ja menestyksekäs talvikin on takana, Sofia hyppäsi tammikuussa Taivalkosken kisoissa SM-kulta- ja SM-pronssimitalit.

Sofia on harrastanut mäkihyppyä 8-vuotta. Laji on isä Markku Mattilan kautta tullut tutuksi jo lapsuudessa, niin isä kuin Sofian sisaruksetkin ovat harrastaneet samaa lajia.  Ja tiiviisti hyppytornin mäellä toimitaan muutoinkin – jo vuosien ajan yhdessä seuran hyppääjien, valmentajien, vanhempien ja talkoolaisten kanssa, äiti Heli Mattila kertoo.

Sofia on Juokslahden kyläkoulun kasvatti, ja hänen lahjakkuutensa havaittiin jo koululiikuntatunneilla. Opettaja Pekka Koivuniemi osaltaan kannusti ja mahdollisti Sofialle lisäharjoitustunteja muiden opintojen ohessa, – terveisiä Pekalle! Tällä hetkellä Sofia opiskelee Jämsän yläasteella, urheilupainotteisella luokalla. Harjoituksia ja kilpailuja kertyy paljon, juuri Paimiosta maajoukkueleiriltä palannut Sofia kertoo.

Hyppyjä on harjoiteltu jo vuosien ajan Jokilaakson Mäkiseuran riveissä, Jämsänkosken hyppytornilla. Sittemmin on siirrytty isompiin mäkiin, kuten Jyväskylän tai Lahden hyppyreihin. Jokilaakson Mäkiseura on Sofian kotiseura edelleenkin, ja myös uusia jäseniä otetaan mielellään toimintaan mukaan, Heli Mattila kertoo.  Lisätietoja voit kysyä seuran puheenjohtaja Markku Mattilalta tai ottaa yhteyttä vaikkapa Mäkiseuran instagram-sivun kautta. Seura on perustettu v. 1991, joten tänä vuonna vietetään myös seuran 30-vuotisjuhlavuotta.

Perhe tukee tiiviisti tyttären harjoittelua, kisamatkoilla myös huolto ja kannustusjoukoissa. Talviaikaan kilpailumatkat suuntautuvat usein pohjoisemman Suomen alueelle.  

Mutta tänään kasvatetaan peruskuntoa, kuten niin usein muulloinkin täällä kotikylän koululla. Juokslahdella toimiva urheiluseura Juokslahden Tempaus -tukee nuorta urheilijaa mm salivuoroin. Vinkkinä: JuTe: n kautta on varattavissa maksullisia salivuoroja tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Kuntosali toimii kaupungin tiloissa koulun alakerrassa, mutta laitteet ovat JuTe:n omistuksessa.  Myös kyläyhdistys Juokslahti-seura ry on osallistunut Sofian harjoittelun sponsorointiin.

Tästä tytöstä kuulemme vielä – vauhdikas ja rohkea, sitkeä ja pitkäjänteinen nuori nainen suuntaa tulevalla kesälomalla ensiksi riparille ja sitten myös kesätöihin. Eivätkä hypyt tahi harjoitukset taukoa kesäksikään – käden heilautus, ja matka jatkuu koulun pihasta polkupyörän selässä kohti kotia. Juokslahden kauniisti polveileva maisema, ihana luonto ja hyvät reitistöt tarjoavat mainiot maastot liikkua ja kuntoilla niin kilpaurheilijalle kuin myös meille tavan tallaajille.

Onnea ja menestystä Sofia tuleviin haasteisiin ja hyppyihin!