Kylätarinoi – Korven kylä

Jaa tieto

Länkipohjan keskustasta, kun ottaa suunnaksi ensiksi 9-tien ja koukkaa sitten Haukilahdentielle, huomaa kulkevansa jylhän kauniissa, kumpuilevassa maisemassa –  Korven kylässä.

Tämä pieni kylä sijaitsee Väärä-Kalkun, Myllyveden ja Hangasjärven ympärillä. Kylässä asustaa tällä hetkellä vakituisesti reilu 30 asukasta, mutta kesäaikaan myös mökkirannat täyttyvät lukuisista vapaa-ajanviettäjistä, kertoo Korven kyläseuran aktiivi Aila Puolitaival (kuvassa).

Tapasimme Ailan kanssa Korven kyläseuran puheenjohtaja Sampo Ärrälän (kuvassa) kotona. Tammikuussa 2021 valittu tuore puheenjohtaja on asunut perheensä kanssa Korven kylässä v. 2016 lähtien. Luonnonkauniilla tontilla omaa tilaa riittää, lapsilla leikeille sijaa ja ennen kaikkea työnteon edellytykset ovat kunnossa,- työmatka Tampereelle ei ole liian pitkä ja myös etätyön tekeminen luonnistuu moitteettomasti.

Korven kylässä koko ikänsä asunut ja viihtynyt Aila kertoo, että kuinka ”mukava on elää maalla, maaseudun rauhassa, myös nk. naapuriapu ja tuttuus luovat turvaa ja sosiaalista kanssakäymistä”.  Korven kylän asukkaat käyttävät Länkipohjan palveluita ja erityisen tärkeiksi koetaan koulu ja päiväkoti, kauppa ja terveydenhuollon palveluiden saatavuus.

Kyläyhdistys kokoaan kylän asukkaat yhteen, vuotuisina perinteinä lähes poikkeuksetta on kynttilänpäivän aikaan järjestetty Talvilounas ja kesän kohokohta on Juhannus. Entisen Korven kylän Työväentalon paikalla sijaitsee nykyään kyläyhdistyksen tontti, joka toimii myös kokkorantana. Kauniilla rannalla on laituri ja pukukopit, mukava paikka myös kokoontua yhteen ja löytyypä tontilta myös kuivan maan hoijakka.  Viime kesänä kokkorannassa nähtiin suuren suosion saaneen Längelmäen kesäteatterin – Akkavalta -näytökset. Kesän aikana kyläyhdistyksellä on aikomus kunnostaa Tunkelon säätiön toiminta-avustuksella ja yhteisillä talkoilla rannan lentopallokenttä kuntoon. Työväentalo (mustavaloinen kuva kirjasta Aika aikansa kutakin) on purettu jo aikanaan, mutta siitä ja kylän mielenkiintoisesta historiasta on mahdollista lukea lisää Eila Vanhatalon toimittamasta Aika aikansa kutakin – Korven kylän historiikkiteoksesta.

Voit tutustua Korven kylään ja kyläyhdistykseen toimintaan tarkemmin facebook-sivuilla Korven kyläyhdistys

- Kiitokset Aila ja Sampo vierailusta! 
rpt